Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Γνωρίζω το σώμα μου- Μέρος Α'

Πέρασαν οι γιορτές και ξαναμπήκαμε στους ρυθμούς μας! Έχοντας καιρό να ασχοληθούμε με κάποιο θέμα ήρθε η ώρα να μάθουμε πολλά πράγματα μέσα από ένα θέμα που αρέσει στα παιδιά : το σώμα μου! Αρχικά, εισαχθήκαμε στο θέμα με ένα βιβλίο με τίτλο " Ανακαλύπτω το σώμα μου". Αφού διαβάσαμε κάποιες πληροφορίες για το σώμα είπαμε να τις δούμε στην πράξη. Ένα παιδί ξάπλωσε σε χαρτί του μέτρου και ζωγραφίσαμε το περιγραμμά του. Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά του και στο τέλος γράψαμε όλα τα μέρη του σώματος. Με περηφάνεια θέλω να σας πω ότι τα περισσότερα παιδιά δεν αντεγράψαν τις λέξεις αλλά έλεγα εγώ τα γράμματα και τα έγραφαν.





Εκτός από την ομαδική εργασία κάναμε και ατομικά φύλλα εργασίας όπου γράψαμε τα μέλη του σώματος.






Μετά το διάλειμμα, παίξαμε ένα θεατρικό παιχνίδι που λέγεται "Τι κοιτάζεις αλεπού;". Εκτύπωσα από το διαδίκτυο μία μάσκα αλεπούς,της έβαλα μια κορδέλα και ξεκίνησε το παιχνίδι! Ένα παιδί φορούσε την μάσκα και πήγαινε και κοιτούσε ένα μέρος του σώματος ένος παιδιού, το παιδί ρωτούσε "Τι κοιτάζεις αλεπού;" και η αλεπού απαντούσε π.χ. "Τα πόδια σου, τι κάνεις με τα πόδια σου;" και το παιδί έπρεπε να απαντήσει τι κάνει με αυτό το μέλος του σώματος.



Την επόμενη μέρα, για να θυμηθούμε τα μέρη του σώματος που μάθαμε κάναμε όλοι μαζί το παζλ με το σώμα μου.



Μετά ήρθε η ώρα και για χειροτεχνία! Κόψαμε λοιπόν κεφάλι και όλα τα μέρη του προσώπου και τα κολλήσαμε σε ένα κάνσον, τα χρωματίσαμε κάναμε μαλλιά και όποιος ήθελε ζωγράφιζε και σώμα και τα αποτελέσματα ήταν έργα τέχνης!!


Ακόμη, κάναμε φύλλα εργασίας με τα μερη του σώματος και τα αρχικά γράμματα τους αλλά και αντιστοίχιση με τις λέξεις.



Στο τέλος της μέρας χορέψαμε το τραγούδι βόλτα στο σώμα (κεφάλι-ώμοι-γόνατα και πόδια) και το χόκυ πόκυ. Επίσης, παίξαμε και το παιχνίδι : " γλύπτης και άγαλμα", όπου το ένα παιδί είναι ο γλύπτης και το άλλο παιδί είναι μία μπάλα που το πλάθει ο γλύπτης και το κάνει άγαλμα.




2 σχόλια: