Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Τα Δόντια μου!

Μετά το σώμα μου και τις αισθήσεις μου ακολούθησε το θέμα "τα δόντια μου". Αρχικά δείξαμε τα μέρη του δοντιού και τι κάνουμε για να είναι υγιή  τα δόντια μας. Δείξαμε εποπτικό υλικό και αντλήσαμε πληροφορίες από ένα βιβλίο της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας "Γερά δόντια- καλύτερη υγεία" και από το βιβλιο που χρησιμοποιήσαμε για το σώμα μου.

 Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι " Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη" και μιλήσαμε για τα μικρόβια που δημιουργούνται στα δόντια μας από τα γλυκά και τη ζάχαρη που τρώμε. Μετά την ανάγνωση , τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε από το παραμύθι.

Στην επόμενη δραστηριότητα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες την ομάδα "ασπροδόντη" και την ομάδα "τρυποδόντη". Η κάθε ομάδα έπρεπε να βρει από φυλλάδια μάρκετ τις τροφές που ταιριάζουν στην ομάδα τους. Αφου κόψανε εικόνες τις κολλήσανε σε ένα άσπρο και ένα κίτρινο δόντι αντίστοιχα.
Άλλη δραστηριότητα που κάναμε για τα δόντια ήταν τα "αστραφτερά μας χαμόγελα"! Κόψαμε ένα στόμα από κάνσον και κάναμε τυπώματα άσπρα με τα δάχτυλα μας για τα δόντια.Ακόμη, διαβάσαμε το βιβλίο " Ο Λουκάς και η τριχονεράϊδα" που μας έφερε ένα κοριτσάκι και μιλούσε για την οδοντόβουρτσα και πως πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας. Δεν παραλείψαμε φυσικά να φτιάξουμε μεγάλες οδοντόβoυρτσες από κάνσον όπου γράψαμε πάνω έναν βασικό  κανόνα υγιεινής του στόματος.Ακόμη, διαβάσαμε το παραμύθι "Δεν φοβάμαι.. τον οδοντογιατρό", μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας από τον οδοντίατρο και στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή κάνοντας τον οδοντίατρο.


Επίσης, φτιάξαμε με πλαστελίνη τα ούλα μας και για δόντια βάλαμε φασόλια και έγιναν πολύ ωραία μασελάκια. Δεν παραλείψαμε να κάνουμε φύλλα εργασίας μαθηματικών , γλώσσας κ.ά σχετικά με τα δόντια.

Τέλος κλείσαμε το θέμα με το παραμύθι " Ο γύρος του κόσμου με ένα δοντάκι" όπου είδαμε τι κάνουν τα παιδιά σε άλλες χώρες το δοντάκι που πέφτει και συζητήσαμε τι κάνουμε εμείς τα δοντάκια που μας πέφτουν .


Να μην παραλείψω τα διάφορα φύλλα εργασίας που κάναμε στη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

3 σχόλια:

 1. Πάρα πάρα πολύ ωραίες δραστηριότητες!!!! Και οι ζωγραφιές των παιδιών μοναδικές!!!! Ποιο λογισμικό παίξατε στον υπολογιστή; Φαίνεται πολύ ωραίο Γεωργία!!! Μπράβο σας!!!
  (Σου έχω βραβειάκι στο blog μου, το αξίζεις!!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστω πολύ Γιώτα μου! Το παιχνίδι στον υπολογιστη ειναι κάποια παιχνίδια online που βρηκα στο διαδίκτυο για τα δοντια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεωργία πολύ ωραίες οι δραστηριότητες σας !!!!!!Μου άρεσαν πολύ τα βιβλία που διαβάσατε και ιδιαίτερα ο γύρος του κόσμου!!!!!!!!!Μπράβο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή