Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Φθινόπωρο


Έφτασε η ώρα μετά από διάφορα θέματα που ασχοληθήκαμε,να ασχοληθούμε με το φθινόπωρο και κυρίως να κάνουμε τις ωραίες κατσκευές και χειροτεχνίες του φθινοπώρου. Ξεκινήσαμε δείχνοντας το εποπτικό υλικό, δηλαδή όμορφες εικόνες φθινοπωρινές από τοπία φυσικά με δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους και τις σχολιάσαμε. Καταλήξαμε ότι αυτά τα τοπία είναι φθινοπωρινά γιατί τα κίτρινα και καφέ φύλλα που πέφτουν απ'τα δέντρα είναι χαρακτηριστικό του. Βγήκαμε λοιπόν στην αυλή για να διαπιστώσουμε αν  είναι τώρα φθινόπωρο. Παρατηρήσαμε τα δέντρα, τα φύλλα , το χρώμα τους και ότι είχαν πέσει. Μαζέψαμε σ' ένα καλαθάκι διάφορα φύλλα και κουκουνάρες για να τα βάλουμε στην τάξη μας. Κάποια από αυτά τα φύλλα που μαζέψαμε από την αυλή, όταν γυρίσαμε στην τάξη χωρίσαμε τα φύλλα σε ομάδες αναλόγως με τα χρώματά τους και τα κολλήσαμε σ' ένα χαρτί Α3.
  




 

Στη συνέχεια, κόψαμε φύλλα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα και γράψαμε φθινοπωρινές λέξεις που είχαμε συζητήσει και καταγράψει στη γωνιά της συζήτησης.



Ακόμη, κάναμε το τύπωμα της παλάμης μας με καφέ τέμπερα και με κόκκινη , κίτρινη και πορτοκαλί τέμπερα με κάτι φύλλα από τσόχα.





Μία ομαδική εργασία που κάναμε ήταν ο σκαντζόχοιρος από φύλλα. Με αφορμή το παραμύθι ο φαλακρός σκαντζόχοιρος, πήγα στα παιδιά έναν σκαντζόχοιρο χωρίς αγκάθια ζωγραφισμένο σε κάνσον και αποφασίσαμε να του βάλουμε για αγκάθια τα καφέ και κίτρινα φύλλα που έιχαμε μαζέψει. Μετρήσαμε τα γράμματα του σκαντζόχοιρου και ήταν 13 όσα παιδάκια είμαστε στη τάξη και έτσι γράψαμε όλοι από ένα γράμμα καθώς η λέξη "σκαντζόχοιρος" είναι πολύ μεγάλη.





Δεν ασχοληθήκαμε όμως μόνο με τα φύλλα αλλά και με τη βροχή και φτιάξαμε ομπρέλες από κάνσον, τις οποίες κόψανε τα παιδιά και κολλήσανε επάνω κομμάτια εφημερίδας.

  

Τέλος, κάναμε δεντράκια από ρολά υγείας που τα ντύσαμε με καφέ γκοφρέ και τα παιδιά κόψανε κύκλο από κάνσον στον οποίο κάνανε με τα δαχτυλά τους τυπώματα για φύλλα.


Τέλος και με το φθινόπωρο...άντε να έρχεται ο χειμώνας σιγά σιγά!



4 σχόλια:

  1. Γεωργία μου μπράβο.. όλες οι δραστηριότητες είναι τέλειες!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωργία, ένα βραβείο για σένα και τις ωραίες ιδέες που μοιράζεσαι μαζί μας!!! Μπορείς να το πάρεις από http://titinasartroom.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7936.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή