Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ





Σε λίγες μέρες παιδιά είναι η γιορτή της μητέρας! 

Γιορτάζουν όλες οι μανούλες του κόσμου! Πάμε να μάθουμε πως ξεκίνησε αυτή η γιορτή...

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Μαϊου. Οι πρώτες αναφορές για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. 
Η μητέρα Γη είναι η προσωποποίηση της φύσης, γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Στη συνέχεια, η λατρεία αυτη περνάει στην κόρη της Ρέα όπου οι αρχαίοι Έλληνες τις απέδιδαν τιμές κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Ωστόσο, η γιορτή έτσι όπως την γνωρίζουμε εμείς σήμερα καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) και το 1929 ξεκίνησε ο παράλληλος εορτασμός. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικοφέρτη συνήθεια του εορτασμού της μητέρας κάθε 2η Κυριακή του Μαϊου. 

Μαμά, μητέρα, μανούλα, μαμάκα, λέξεις με τόση μεγάλη συναισθηματική αξία! Λέξεις για τον ένα και μοναδικό άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή και που μας στηρίζει σε κάθε εύκολη και δύσκολη στιγμή μας... Λέξεις που κρύβουν μέσα τους όνειρα, στιγμές, συναισθήματα, χρώματα, εικόνες, αναμνήσεις, αρώματα και πολλά πολλά ακόμη....για τον καθένα μας μοναδικά και καλά φυλαγμένα μέσα στην καρδιά του! 

(Πηγή φωτογραφίας: Το νέο νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι, Ζήση Ανθή)

Ευκαιρία να πούμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στη μαμά μας για ότι κάνει για εμάς και ένα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ Σ'ΑΓΑΠΩ ΜΑΜΑ ΜΟΥ!!!

Αν και μία μόνο μέρα δεν αρκεί για να δείξουμε την απέραντη αγάπη στις μανούλες μας, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές ιδέες για να περάσετε όμορφα αυτή την μέρα μιας και ακόμη δεν πηγαίνουμε στο σχολείο μας.


1η Δραστηριότητα : Ανάγνωση βιβλίου

Ακολουθούν βιβλιοπροτάσεις για τη γιορτή της μητέρας όπου μπορείτε να διαβάσετε όποιο έχετε στο σπίτι (η λίστα είναι ενδεικτική) και στη συνέχεια να το συζητήσετε και να μιλήσετε για τα συναισθήματα που σας δημιούργησε. Στο τέλος, μπορείτε να ζωγραφίσετε ότι σας άρεσε από το βιβλίο που διαβάσατε.

(Πηγή φωτογραφίας: Το νέο νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι, Ζήση Ανθή)


Στον παρακάτω σύνδεσμο ακολουθεί ένα on line βιβλίο ( Θα σ'αγαπώ ότι κι αν γίνει, Gliori Debi) που μπορείτε να διαβάσετε:

  https://www.flipsnack.com/5577CE6BDC9/ftnlg8imd.html


2η Δραστηριότητα: Πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων ζωγράφων αφιερωμένοι στη μητέρα ( Ιακωβίδης, Λύτρας, Πικάσο, Κλιμτ, Γύζης, Ρενουάρ, Μονκ, Μονέ, Σικελιώτης και άλλοι)

Μπορείτε να τους επεξεργαστείτε με τους γονείς σας, να συζητήσετε για το τι απεικονίζουν, τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος, τα συναισθήματα που σας δημιουργεί ο κάθε πίνακας και γιατί όχι να γίνετε και οι ίδιοι ζωγράφοι και να ζωγραφίσετε τον αγαπημένο σας πίνακα! Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:


3η Δραστηριότητα: Κατασκευές

Κάρτες, κορνίζες, καθρέφτες, μενταγιόν από πηλό, ζωγραφική, κολλάζ, διπλώματα για την καλύτερη μαμά, λευκώματα, συνταγή για μια υπέροχη μαμά, η εφημερίδα της μαμάς, και πολλές ακόμη ιδέες παρακάτω....Ποια θα διαλέξετε εσείς παιδιά;

Γλαστράκι με λουλούδια και Χάρτινη καρδιά με λουλούδια


Καρδιές με κιμωλίες σε μαύρο φόντο και μενταγιόν καρδιά από πηλό

Καθρέφτης με ασημί χαρτόνι, αλουμινόχαρτο και πούλιες και το πατρόν για να το κόψετε (ακολουθεί παρακάτω σύνδεσμος για να εκτυπώσετε)

Κορνίζες και διακοσμητικά καδράκια με χρωματιστά γλωσσοπίεστρα
Κάρτες με τη φωτογραφία του παιδιού



Λουλούδια με τυπώματα χεριών και Λουλούδια με καρδιές από βελουτέ χαρτί




Κάρτα με καρδιές και ζωγραφική πάνω σε διάφορα αντικείμενα (γλαστράκια, πάνινη τσάντα, βάζο), φωτογραφία σε βάζο

Κάρτες λίγο πιο περίπλοκες αλλά πανέμορφες για να στολίσουν την κουζίνα της μαμάς!

 
Δημιουργίες με πηλό


Κολλάζ με χαρτόνι ή γκοφρέ χαρτί

Γλαστράκια με χάρτινα πιάτα

Κάρτες καρδιές με τυπώματα χεριών

Γλαστράκι με μανταλάκια και χάρτινη ανθοδέσμη

Ο μαγικός καθρέφτης και το στέμμα της βασίλισσας

Σημειωματάριο και καδράκι με γλωσσοπίεστρα

Κολλάζ με πούλιες και η ακροστοιχίδα της ΜΗΤΕΡΑΣ




Κούπα με λουλούδια και γοβάκι



-Τα εκτυπώσιμα αρχεία καθώς και ένα εκτυπώσιμο βιβλιαράκι για τη μητέρα με 5 σελίδες, μπορείτε να τα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://drive.google.com/file/d/1RtWPJdvGGNTyT_2bYLmd-6kNTjivV8IS/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1RXpTc9PV_5WJ84HkR3kLo7ZQtIvvu53C/view?usp=sharing





4η Δραστηριότητα: Ας αφιερώσουμε και μερικά τραγούδια στη μανούλα μας και ας σηκωθούμε παρέα να τα χορέψουμε...

Τίτλος τραγουδιού: ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ



Τίτλος τραγουδιού:Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

https://safeYouTube.net/w/UYQB 


5η Δραστηριότητα: Η ακροστοιχίδα της ΜΗΤΕΡΑΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

Πώς γράφεται η λέξη ''ΜΗΤΕΡΑ;'', από που πήρε τα γράμματά της και άλλα παιχνίδια φωνολογικής επίγνωσης πάμε να τα ανακαλύψουμε στον παρακάτω σύνδεσμο:




6η Δραστηριότητα: On line παιχνίδι

Πάμε τώρα όλοι μαζί παιδιά να φτιάξουμε έναν τοίχο γεμάτο με όμορφα λογάκια για τις μανούλες μας που γιορτάζουν!!! Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, πάρτε ένα sticker(αυτοκόλλητο χαρτάκι) της επιλογής σας στα δεξιά πάνω στην οθόνη και γράψτε κάτι για τη μανούλα σας! Στο τέλος, μην ξεχάσετε να πατήσετε Post!!!

http://linoit.com/users/kalileont/canvases/%CE%97%20%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A3 



 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου