Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Η Μουσική ...μας ταξιδεύει!

    Μετά από μία επιμορφωτική συνάντηση που είχαμε με τη σχολική σύμβουλο σχετικά με τη μέθοδο προτζεκτ, είπα να ξεκινήσω δειλά δειλά να δουλεύω με αυτόν τον τρόπο, όπως φυσικά μας προέτρεψε και η συμβουλος. Έχοντας δηλώσει στην αρχή της χρονιάς στον υπεύθυνο σχολ. δραστηριοτήτων να πραγματοποίησω στην τάξη μου ως καινοτόμο πρόγραμμα το θέμα " Η μουσική....μας ταξιδεύει", είπα να ξεκινήσω ένα πρότζεκτ με αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν, πήρα ένα χαρτί , έγραψα τη λέξη "μουσική" και ζήτησα από τα παιδιά να μου πουν τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν αυτή τη λέξη, αυτό που λέμε "καταιγισμό ιδεών". Μπορώ να πω ότι οι απαντήσεις είχαν πολύ ενδιαφέρον.


    Στη συνέχεια, κατηγοροποιήσαμε τις απαντήσεις μας σε ομάδες και ψηφίσαμε με ποια θέλαμε να ξεκινήσουμε πρώτα. Η πλειοψηφία, ήθελε να ασχοληθούμε με το ωδείο κάτι που μας παρέμπεμψε και στα μουσικά όργανα οπότε κάναμε μία μίξη. Ακολούθησε ένα ιστόγραμμα που γράψαμε αυτά που θέλαμε να μάθουμε για τα μουσικά όργανα και το ωδείο και στη συνέχεια ένα ιστόγραμμα για τους τρόπους με τους οποίους θα τα μάθουμε όλα αυτά.
    Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να χωριστούμε σε ομάδες και να αναζητήσουμε πληροφορίες για τη μουσική γενικότερα. Αφού 'γίναν οι ομάδες ,τα παιδιά αναζήτησαν στις βιβλιοθήκες του σχολείου βιβλία σχετικά με τη μουσική και μας τα παρουσίασαν στην ολομέλεια. Τα παιδιά κρίναν από τις εικόνες και το εξωφυλλο του βιβλίου αφού τα περισσότερα δεν ξέρουν να διαβάζουν. Το υλικό ήταν αρκετό και αφού μας το παρουσίασαν , ξεκινήσαμε να παίρνουμε πληροφορίες από το καθένα.Στην αρχή, πήραμε πληροφορίες από δύο βιβλία "Ο μικρός Θωμάς και τα μουσικά όργανα" και " Η ορχήστρα", που έκαναν μια παρουσίαση και περιγραφή κάποιων οργάνων κυρίως κλασσικά. Από αυτά μάθαμε τις κατηγορίες που χωρίζονται τα όργανα σε έγχορδα, κρουστά και πνευστά. Για να τα δούμε και στην πράξη, ανοίξαμε το ντουλάπι της μουσικής, που υπάρχει στην τάξη και κατα καιρούς βγάζουμε κάποια όργανα και τα παίζουμε και αφού θυμηθήκαμε τα ονόματά τους και τα παίξαμε , τα χωρίσαμε στις κατηγορίες που είχαμε μάθει.Στη συνέχεια, οι ομάδες που είχαμε χωριστεί πρίν, διάλεξαν ένα όνομα από τις τρεις κατηγορίες και ανέλαβαν με τη βοήθεια των βιβλίων να ζωγραφίσουν τα όργανα που έχουν επιλέξει π.χ. πνευστα, έγχορδα και κρουστά.


 Την επόμενη ημέρα, διαβάσαμε το βιβλίο "Ντο ρε μι φα σολ λα σι", το οποίο μιλούσε για τις νότες και το συνδυάσαμε με ένα βιβλίο και τετράδιο μουσικής που έφερε ένα κοριτσάκι από τη τάξη μας το οποίο πηγαίνει ωδείο, η οποία μας έφερε και το μεταλλώφωνο της και μας έπαιξε διάφορες μελωδίες , λέγοντας μας και τις νότες. Έτσι, είχαμε μια πρωτη εξοικείωση με το πεντάγραμμο και τις νότες. Χωριστήκαμε σε νέες ομάδες, την "ντο ρε μι", τη "φα σολ" και τη "λα σι" και φτιάξαμε από ένα πεντάγραμμο με τεράστιες νότες.Μέσα στις ιδέες των παιδιών τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το θέμα "μουσικά όργανα" ήταν φυσικά και να φτιάξουμε μουσικά όργανα και έτσι κάναμε! Αντλώντας ιδέες από το ίντερνετ για το πως μπορούμε να φτιάξουμε όργανα από άχρηστα υλικά, μαζέψαμε κουτιά από τα αγαπημένα πουράκια με μπαλόνια, κουτιά από τα χαρτομήνταλα και λάστιχα, ρολό από χαρτί κουζίνας με ρύζι, τα έφτιαξα εγώ στην ουσία αλλά τα παιδιά τα διακοσμήσανε με διάφορα χαρτόνια και μπογιές.


Και φυσικά το κατάλληλο μέρος για να τα τοποθετήσουμε όλα αυτά ήταν φυσικά όπως είπε η Μαρία: "Κυρία τώρα νομίζω πως πρέπει να βγάλουμε το ιατρείο και να κάνουμε μια γωνιά μουσικής!" και αυτό κάναμε. Πήραμε τα όργανα που είχαμε φτιάξει, τα όργανα της τάξης αλλά και κάποια παιχνίδια όργανα και φτιάξαμε την καινούρια μας γωνιά. Από τη γωνιά μας δεν θα μπορούσε να λείπει ένα βιβλίο μουσικής γι αυτό , έφτιαξε ο καθένας από μία σελίδα με νότες και τις κάναμε ένα βιβλίο. Ένα αγοράκι μάλιστα έφερε μια ωραία αφίσα με όργανα και στολίσαμε τη γωνιά μας.
Δεν θα μπορούσαμε να μην ανανεώσουμε και τη γωνιά της γραφής όπου έβαλα καρτέλες με μουσικά όργανα που βρήκα στο διαδίκτυο.


Αφού μιλήσαμε για τα όργανα γενικά, είπαμε να επικεντρωθούμε στα παραδοσιακά όργανα και ειδικά τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα. Έτσι, ζήτησα από τα παιδιά να ψάξουν πληροφορίες στο σπίτι με του γονείς τους για ένα ελληνικό παραδοσιακό όργανο και να τις φέρουν την άλλη μερα στο σχολείο. Δυστυχώς, η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη...μόνο ένα παιδί έφερε μια ποντιακή λύρα μινιατούρα που είχε στο σπίτι και μας είπε κάποια πράγματα και ένα άλλο παιδί έφερε γπληροφορίες για την άρπα. Αποφασίσαμε λοιπόν, να κάνουμε αυτό που θα κάναμε στο σπίτι με τους γονείς μας, πήγαμε στον υπολογιστή και αναζητήσαμε και εκτυπώσαμε πληροφορίες για το μπουζούκι, το μπαγλαμά , το ούτι,τη γκάιντα κ.ά.Αφού τα συζητήσαμε, τα ζωγραφίσαμε κιόλας σε ομάδες πάντα.
Μετά από συζήτηση που κάναμε για τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα, τους ρώτησα αν ξέρουν κάποιον που παίζει κάποιο όργανο παραδοσιακό και δεν ήξεραν , τότε τους είπα πως παίζει ο πατέρας μου μπουζούκι και ότι θα μπορούσε να έρθει να μας δείξει το μπουζούκι του και να μας παίξει. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ και αμέσως του ετοίμασαν μια πρόσκληση να του πάω.
     Ο πατέρας μου που λατρεύει τα παιδιά και ασχολείται πολύ με αυτά, έχοντας μεγαλώσει 3 παιδιά και 5 εγγόνια, δέχθηκε με μεγάλη χαρά να έρθει στο νηπιαγωγείο μας. Την επόμενη κιόλας μέρα, ο πατέρας μου ήρθε στο νηπιαγωγείο γνωρίστηκε με τα παιδιά, έδειξε το μπουζούκι του, τα μέρη του, τις χορδές του, το βιβλίο με τις νότες του και αφού το έδωσε σε όλους να το πιάσουν και απάντησε σε κάθε είδους απορία των παιδιών, ήρθε η ώρα να παίξει. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την πρώτη νότα! Χτυπούσαν παλαμάκια, τραγουδούσαν! Αφού τραγουδήσαμε "στου γυαλού τα βοτσάλακια" και χορέψαμε το "μήλο μου κόκκινο", συνοδεύσαμε τον οργανοπαίκτη σε ένα άλλο τραγούδι με τα όργανα που είχαμε στη γωνιά της  μουσικής! Τέλος, καθώς εκείνος συνέχιζε να μας διασκεδάζει με τις πενιές του , τα παιδιά τον ζωγράφισαν να παίζει το μπουζούκι του.
Τις επόμενες μέρες, ασχοληθήκαμε με παραδοσιακά όργανα άλλων χωρών. Κάναμε αναζήτηση στο διαδίκτυο και τη χώρα που θέλαμε και βρίσκαμε πληροφορίες για το παραδοσιακό μουσικό όργανο της και εικόνες ακόμα και ήχους, όσα από αυτά θέλαμε τα εκτυπώναμε.

Πληροφορίες πήραμε επίσης από το βιβλίο "εικόνες από τα παιδιά του κόσμου". Χωριστήκαμε πάλι σε 3 ομάδες, διαλέξαμε κάποιες χώρες και ζωγραφίσαμε τα παραδοσιακά τους όργανα.

Ένας άλλος τρόπος που μάθαμε κάμια μουσικά όργανα, είτε κλασικά είτε παραδοσιακά αλλά και για τις μουσικές του κόσμου ήταν ένα βιβλίο και cd που εχει ήχους από αυτά τα όργανα και πρέπει να αναγνωρίσεις τι είναι ενώ στη συνέχεια στο φανερώνει.
Επίσης διαβάσαμε το παραμύθι "Ορχήστρα ποντικάτα" και οι ομάδες ζωγραφίσαν μια δικιά τους ορχήστρα με άλλα ζώα που είχαν αποφασίσει και την ονόμασαν π.χ. η μία ομάδα είχε την "ορχήστρα πεταλούδα" κ.ά.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το θέμα της μουσικής που μας απασχόλησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών για περισσότερο από 1 μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου